Geçen hafta NATO Zirvesi için Ankara’da bulunan 71 yaşındaki Graham, ABD Başkanı Donald Trump’a yakın, önde gelen Cumhuriyetçi senatörlerden biriydi. İran savaşına güçlü destek veren Graham, son olarak NATO Zirvesi için Ankara’ya seyahat etmiş, ardından Ukrayna’nın başkenti Kiev’e geçerek Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmüştü.
İsrail dostu!
Senato Bütçe Komisyonu Başkanı olan Graham, savunma ve uluslararası ilişkiler konularında partisinin en etkili seslerinden, aynı zamanda da Senato’nun en tanınmış üyelerinden biri olarak kabul ediliyordu. ABD dış politikasının önemli oyuncularından olan Graham, geçmişte Türkiye’ye savunma konusunda yaptırımlar uygulanmasını savunmuş, İsrail’in Gazzeoperasyonlarını desteklemiş hatta nükleer bomba kullanabileceğini de gündeme getirmişti. Graham, bununla birlikte, ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’ye F-35 satışı konusundaki açıklamalarına destek vermeye hazır olduğunu da söylemişti.
Trump ve Netanyahu’dan taziye
ABD Başkanı Trump, kendi sosyal medya platformundaki paylaşımında, “Hayatım boyunca tanıdığım en değerli insanlardan ve en iyi senatörlerden biri olan Lindsey Graham hayatını kaybetti! Her zaman çalışan, gerçek bir Amerikan vatanseveriydi. Lindsey çok özlenecek!!! “ dedi. İsrail Başbakanı Netanyahu da, İsrail, en büyük dostlarından birini kaybetti. Amerika büyük bir vatanseverini kaybetti. Ben ise çok sevdiğim bir dostumu kaybettim” ifadelerini kullandı. Ukrayna lideri Zelenskiy ise taziye mesajında Graham’ın son ziyaret ettiği yerin ülkesi olduğuna dikkat çekti.