
Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 852 rakımlı tepedeki bir mağarada 6 Temmuz 2025 tarihinde yürütülen arama-tarama faaliyeti sırasında metan gazına maruz kalan 19 askerden 5’i hayatını kaybetti. Şehit haberleri ardından metan gazı zehirlenmesine ilişkin ayrıntılar merak ediliyor. Peki, metan gazı nedir, nasıl oluşur? Metan gazı zehirlenmesi belirtileri neler?

Metan gazı (CH₄), bir karbon ve dört hidrojen atomundan oluşan renksiz, kokusuz ve yanıcı bir gazdır. Atmosferde az miktarda bulunmasına rağmen, sera etkisi potansiyeli oldukça yüksek olan bir gazdır. Karbon dioksitten yaklaşık 25 kat daha güçlü bir sera gazıdır.

Metan gazı hem doğal süreçlerle hem de insan faaliyetleri sonucu oluşur

Metan gazı (CH₄), renksiz, kokusuz ve yanıcı bir gazdır. Doğal gazın büyük kısmını oluşturan metan, normal şartlarda toksik (zehirleyici) değildir. Ancak kapalı ve havalandırması yetersiz ortamlarda yüksek oranda birikmesi durumunda ciddi sağlık risklerine yol açabilir.Metan gazı zehirlenmesi, esasen doğrudan zehirlenmeden çok, metanın ortamda oksijeni azaltmasıyla ortaya çıkan boğulma ve oksijen yetersizliği durumudur. Bu nedenle metan gazı zehirlenmesi, teknik olarak "hipoksiye bağlı zehirlenme" olarak tanımlanır.

Metan gazı birikimi sonucu oksijen seviyesinin düşmesiyle şu belirtiler görülebilir:Baş dönmesiBaş ağrısıSersemlik hissiYorgunlukBulantıNefes darlığıBilinç kaybıUzun süre maruz kalındığında ölüm (oksijen yetmezliği nedeniyle)Bu belirtiler genellikle aniden ve hızlı şekilde ortaya çıkar, çünkü kişi metan gazını fark edemez (kokusuzdur).