ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkelerin liderleriyle BM binasında bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirveye ilişkin “Körfez’deki sorunları aşmak için çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.
İran konulu toplantıya Türkiye’nin yanı sıra KİK üyesi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Bahreyn, Kuveyt ve Umman ile Mısır, Suriye, Irak ve Lübnan liderleri ve dışişleri bakanları katıldı. İran’la çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Trump, sürecin bundan sonra nasıl ilerleyeceğini hep birlikte takip edeceklerini belirtti.
“Bir süredir görüşmeler yapılıyor, bence bir anlaşmaya varmaları için oldukça büyük bir ivme var. Herkesin ağzından duyduğumuz bu” diyen Trump, anlaşmaya varmalarının herkes için iyi olacağını söyledi. İran’la krizin ne zaman çözülebileceği konusunu değerlendiren ABD Başkanı, “İran’la ilgili durumun (3 Kasım’daki) ara seçimlerden hemen sonra, hatta belki de daha önce sona erebileceğini düşünüyoruz. Bilmiyorum, bu işler asla belli olmaz” diye konuştu. Trump, Tahran’la ya bir anlaşma yapacakları ya da anlaşma sağlayamazlarsa bu ülkeyi “yok edecekleri” şeklindeki söylemini yineledi. Gazze’de akan kanın durdurulması sürecinde masada bulunan ülke liderlerinin çok çaba sarf ettiğini dile getiren Trump, Gazze’nin yeniden inşası sürecinde de bu ülkelerin kayda değer katkılar yapmaya hazır olduklarını belirtti. Trump’ın açıklamalarının ardından soru alınmazken, toplantının kalan bölümü basına kapalı gerçekleşti.
‘Çözüm için çalışıyoruz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan da Körfez Zirvesi’nin ardından Türkevi’ne gelişi sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun “Körfez’deki yangına ilişkin ufukta bir çözüm görünüyor mu?” sorusuna Erdoğan, “Ona çalışıyoruz ve bu gayretlerimizle bir an önce Körfez’deki sıkıntıları aşabilmek için” yanıtını verdi ve bu çalışmaların en kısa zamanda semeresini almak istediklerini söyledi. “İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan geliyor. Trump ile görüşme ihtimali var. Bir umut kapısı aralandı gibi. Siz bir araya gelecek misiniz?” sorusuna ise Erdoğan’ın yanıtı, “Şu anda programda neler var henüz bilmiyorum. Arkadaşlar bana bildirecek” oldu.
Trump’tan Erdoğan’a övgü‘Erdoğan sert bir adamdır, onunla uğraşmayın’
ABD Başkanı Trump, toplantıda konuşurken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı övdü. Trump, konuşması esnasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dönerek, “Tam olarak bir yıl önce, birçok ülke Birleşmiş Milletlerin yan etkinlikleri kapsamında burada bir araya gelerek Gazze’deki kanlı savaşı nasıl sona erdirebileceğimizi tartışmıştık ve neredeyse aynı isimler buradaydı. Aralarında Türkiye’den gelen, tam şuradaki dostum da vardı. Kendisi sert bir adamdır. Onunla uğraşmayın. Kendisi gerçekten harika bir adamdır” dedi.
‘Adını Süper Zekâ koydum’
ABD Başkanı Donald Trump, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında ülkesinin ekonomik durumunu överken, İran konusunda ise “Siyasete atıldığım ilk günden bu yana şunu söyledim. İran’ın nükleer silahlara asla erişmesine müsaade etmeyeceğim” dedi. Trump, yapay zekânın adını değiştirdiğini söyleyerek “Bundan sonra süper zekâ olarak anılacak” dedi. Bunun sebebini “Yapay ifadesi, yapay zekâyı sahte gibi gösteriyor. Sahte falan değil aslında...” diyen Trump, “Küresel ısınma sebebiyle öleceğiz diyen insanlar vardı, görüyorsunuz ki dünya soğuyor, kimse de ölmedi. Yapay zekâ için bunları söyleyenler de aynı insanlar” ifadelerini kullandı.
Fidan dörtlü toplantıya katıldı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Mısır-Pakistan-Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları Altıncı Toplantısı’na katıldı. Bakan Fidan’ın ayrıca BM 81. Genel Kurulu marjında Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Katar, Mısır, Pakistan, Suudi Arabistan ve Ürdün Dışişleri Bakanlarının iştirakiyle düzenlenen eşgüdüm toplantısına da katıldığı aktarıldı.
Netanyahu-Mamdani tartışması
New York Belediye Başkanı Zohran Mamdani, New York’a gelmeden hemen önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu sert biçimde eleştirdi. Netanyahu’yu “soykırım mimarı” şeklinde niteleyerek New York’ta yerinin olmadığını kaydeden Mamdani, “Netanyahu’nun yerinin Lahey olduğunu düşünüyorum. O, UCM tarafından suçlanmış bir savaş suçlusu” değerlendirmesinde bulundu. Netanyahu ise Mamdani’ye sosyal medyadan verdiği yanıtta, “Mamdani, BM’ye seni ifşa etmeye geliyorum” dedi. Hamas’ı desteklediği iddiasıyla eleştirdiği Mamdani’nin New York’taki Yahudilere karşı isyanları ve kargaşayı kışkırttığını ileri süren Netanyahu, “BM’ye geliyorum. Senin hakkında gerçekleri söyleyeceğim” ifadelerini kullandı.
Liderler yürümeyi tercih etti
BM Genel Kurulu dolayısıyla ABD’ye giden bazı liderler, Başkan Donald Trump ile görüşmelerine “yürüyerek gitmesi” de dikkat çekti. Nitekim Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, BM’ye ve Trump’la görüşmelerine New York caddelerinde yürüyerek gitmeyi tercih etti.