Hoş Geldiniz MaviForum Güncel Paylaşım Eğlence Sohbet Forum Sitesi

MaviForum.Net Sitemizde Sizlerde Paylaşım yapmak için Lütfen kayıt olarak sınırsız şekilde paylaşım yapabilirsiniz. Hadi Ne duruyorsun Şimdi kayıt ol Sende    Kayıt ol

Yeni 'Gazze'ye yardım girmiyor' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail barışın önünde engel

DuRu

Yönetici
Admin
Grafiker
69e113448079ce46130d078c.jpg

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 152'nci Parlamentolar Arası Birlik Genel Kurulu Programında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:
“Herkes için demokrasi” anlayışıyla parlamenter demokrasiye katkı sunan bu birliğin siz kıymetli mensuplarına bu akşam bir kez daha teşekkür ediyorum.Büyük Millet Meclisi’mizi, Sayın Meclis Başkanımızı ve milletvekillerimizi ayrıca tebrik ediyorum.

Barış ve adalet odaklı girişimlerin yoğunlaştırılması temelinde Birliğin üstlendiği misyonu çok kıymetli buluyorum. 152. Genel Kurulun, parlamenter diplomasi zemininde daha adil ve güvenli bir dünyanın inşasına yeni umutlar kazandıracağına yürekten inanıyorum.

Kıymetli konuklar, akıl ve vicdan sahipleri olarak bugün büyük bir meşruiyet kriziyle karşı karşıyayız. Diyalog mekanizmalarının devre dışı bırakıldığı, diplomasi ve müzakerenin yerini silahların, füzelerin ve bombaların aldığı böyle bir ortamda hiç kimse güvende değildir.

"TÜRKİYE'NİN ÖNCELİĞİ BARIŞÇIL YOLLARLA ÇÖZÜMDÜR"

Burada şunu açık ve net ifade etmek isterim: Türkiye olarak, insani değerler üzerine inşa ettiğimiz dış politikamızın önceliği, hangi coğrafyada olursa olsun ihtilafların barışçıl yollarla çözüme kavuşturulmasıdır. Bölge ülkelerinin asli aktör olmadığı hiçbir denklemin barış ve güven arayışına cevap veremeyeceği açıktır.

Gazze’de, Ukrayna’da, İran’da ve Afrika’da yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Son iki ayda yaşananlar hepimizin malumudur. Dünyanın dikkati İran’daki savaşa yönelmişken, Filistin ve Lübnan’da binlerce insan İsrail hükümetinin saldırıları sonucu hayatını kaybetmiştir. Aynı saldırılar neticesinde iki milyondan fazla Lübnanlı yerinden edilmiştir. Hayatını kaybedenlerin ve zorla göç ettirilenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır.

Hem kendi halkı hem Filistin halkı hem de bölgemiz için barış ve huzurun önündeki en büyük engellerden biri olan İsrail hükümeti, uluslararası toplumun tüm çabalarına rağmen durmamaktadır. Bu durum üzerinde ciddiyetle düşünülmesi gerektiğine inanıyorum.

Aynı hukuk tanımazlık Filistin’de de artarak devam etmektedir. İsrail güçleri, 10 Ekim 2025’te imzalanan ateşkesten bu yana 755 Filistinliyi öldürmüş, 2100 kişiyi yaralamıştır. 7 Ekim 2023’ten itibaren hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 73 bini aşarken, Gazze’de yaralananların sayısı 172 bini geçmiştir.
Ateşkes taahhütlerine uymayan İsrail yönetimi, Gazze’ye insani yardım girişlerini de engellemektedir. Kudüs, Mescid-i Aksa ve Batı Şeria’ya yönelik saldırgan politikalar ile yasa dışı yerleşim faaliyetleri aynı şekilde sürmektedir. Batı Şeria’yı yeni bir Gazze’ye dönüştürme planını açıkça dile getiren İsrail, Filistinli mahkûmlar için idam cezası öngören düzenlemeyle apartheid anlayışını yeniden canlandırma çabasındadır.

DÜNYA PARLAMENTOLARI İSRAİL'E TEPKİ GÖSTERMELİ

İsrail parlamentosunda kabul edilen ve yalnızca Filistinlilere uygulanacak bu karara karşı dünya parlamentolarının en güçlü şekilde tepki göstermesi gerektiğini düşünüyoruz.

İki devletli çözümün bir an önce hayata geçirilmesi için tüm parlamenterleri güç birliği yapmaya ve barışın sesini yükseltmeye davet ediyorum.

Kıymetli misafirler, bölgemizdeki çatışma ortamı, 13,5 yıllık zulmün ardından özgürlüğüne kavuşan Suriye halkının önündeki en büyük engeldir. Suriye’nin yeniden ayağa kaldırılmasında uluslararası aktörlerin yapıcı ve sürekli desteğine ihtiyaç vardır. Biz, millî birlik ve toprak bütünlüğü temelinde Suriyeli kardeşlerimize her türlü desteği bugüne kadar verdik, veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz.

"KIBRIS TÜRKLERİNİN MARUZ KALDIĞI İZOLASYON SONA ERMELİ"

Aynı şekilde, bir başka kardeş coğrafya olan Libya’da da sükûnet ve güvenliğin sağlanmasına yönelik aktif çabalarımız sürmektedir. İçinden geçtiğimiz bu kritik dönemde, Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesine yönelik diplomatik çabaların kesintiye uğramaması büyük önem taşımaktadır. Hem Rusya’nın hem de Ukrayna’nın güven duyduğu bir ülke olarak, savaşın sonlandırılması için samimi girişimlerimizi sürdürüyoruz.

Öte yandan Güney Kafkasya’da barış ve refahın hâkim olduğu huzurlu bir geleceğin inşası yönünde atılan adımları takdirle karşılıyor, bunun tüm dünyaya örnek olmasını temenni ediyoruz. 1963’ten bu yana gündemimizde olan Kıbrıs meselesinde ise adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşılmasının zamanı gelmiştir. Buradan bir kez daha Kıbrıs Türklerinin maruz kaldığı haksız izolasyonun sona ermesi gerektiğini vurguluyor, sizlerin de desteğini beklediğimizi ifade ediyorum.

Değerli konuklar, eşit ortaklık anlayışıyla şekillenen Afrika politikamız, dost ve kardeş Afrika ülkelerinin teveccühüyle her geçen gün daha da güçlenmektedir. Ancak Sudan’daki çatışmalar bizleri derinden üzmektedir. Sudan’daki istikrarsızlığın sona erdirilmesine yönelik tüm diplomatik çabaları destekliyoruz. Etiyopya ile yaşanan sorunların çözümüne yönelik adımların, Afrika Boynuzu’ndaki gerilimin azaltılmasına katkı sağlamasından memnuniyet duyuyoruz.

Son yıllarda istikrar ve güvenlik yolunda önemli ilerlemeler kaydeden Somali’nin toprak bütünlüğüne ve kalkınmasına verdiğimiz destek sürmektedir. Sahel bölgesi de dâhil olmak üzere Afrika’nın tamamında refah, istikrar ve güvenliğin sağlanması ortak hedefimizdir. Afrikalı dostlarımızla iş birliği içinde kıtanın daha parlak bir geleceğe kavuşması için gereken desteği vermeye devam edeceğiz.

Bu düşüncelerle Parlamentolar Arası Birliğin 152. Genel Kurulu’nun hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Sohbet Girişi
kullanıcı adı

varsa Şifreniz
* Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz.

18,341Konular
18,411Mesajlar
65Kullanıcılar
acabaneSon üye
Üst Alt