Hoş Geldiniz MaviForum Güncel Paylaşım Eğlence Sohbet Forum Sitesi

MaviForum.Net Sitemizde Sizlerde Paylaşım yapmak için Lütfen kayıt olarak sınırsız şekilde paylaşım yapabilirsiniz. Hadi Ne duruyorsun Şimdi kayıt ol Sende    Kayıt ol

Yeni Bronzdan elektrik ve kiviye: Baoji

DuRu

Yönetici
Admin
Grafiker
6aa72825da60b2a9a6a1b6cb.jpg

Uğur Yıldırım - Çin adının en eski yazılı kayıtlarından birini taşıyan He Zun, ülkenin Shaanxi eyaletindeki Baoji kentinin tarihi mirasını, Geely ve FAST’ın faaliyetleri sanayi gücünü, geniş kivi üretimi ise tarımsal kapasitesini ortaya koyuyor. Baoji kenti binlerce yıllık bronz mirasını korurken elektrikli otomobil ile de öne çıkıyor. Baoji Bronz Müzesi, Zhou Hanedanlığı döneminden kalan çok sayıda esere ev sahipliği yapıyor. Müzede bulunan Bronz kaptaki “Çin” ifadesi, Çin adının bilinen en eski yazılı kayıtlarından biri. 1963 yılında Baoji’de bulunan eser, müzede yoğun ilgi görüyor. Öte yandan Baoji, Çin’in hızla büyüyen elektrikli otomobil sektörünün üretim zincirinde önemli bir merkez. Geely’nin fabrikası otomobil üretirken, dünyanın en büyük şanzıman üreticileri, Shaanxi Fast Auto Drive Group (FAST) şanzıman teknolojileri geliştiriyor. Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, 2025 yılında dünyada üretilen yaklaşık 22 milyon elektrikli otomobilin dörtte üçü burada üretildi.

Kivinin merkezi

Baoji’nin ekonomisinde tarım da önemli bir yer tutuyor. Özellikle Mei ilçesi, kivi yetiştiriiğiyle tanınıyor. Kent genelinde yaklaşık 22 bin 500 hektarlık alanda kivi yetiştiriliyor ve yıllık üretim 700 bin tonu aşıyor. Kivi üretiminde de modern tarım teknolojilerinden yararlanılıyor. Bahçelerde akıllı sulama, dijital takip ve üretim verimliliğini artıran teknolojiler kullanılıyor. Kivi sektörü, soğuk hava depoları, işleme ve paketleme tesisleri, e-ticaret ve ihracat faaliyetleriyle birlikte gelişiyor. Baoji’de yetiştirilen kiviler Çin iç pazarının yanı sıra farklı ülkelere de gönderiliyor.

Çin modeli

Baoji bugün tarihî mirası, otomotiv sanayisi ve tarımsal üretimi aynı kentte buluşturuyor. Kentte 22 bin 500 hektarı aşan alanda 700 bin tondan fazla kivi üretilirken, Çin elektrikli otomobil üretiminin yaklaşık dörtte üçünü gerçekleştiriyor. Baoji’nin bronzdan elektrikli otomobile ve kiviye uzanan üretim yapısı, Çin’in tarihî miras, yüksek teknoloji ve tarımı aynı ekonomik yapı içinde büyüttüğünü gösteriyor.

48,205Konular
48,276Mesajlar
66Kullanıcılar
metin22aliSon üye
Üst Alt