Hoş Geldiniz MaviForum Güncel Paylaşım Eğlence Sohbet Forum Sitesi

MaviForum.Net Sitemizde Sizlerde Paylaşım yapmak için Lütfen kayıt olarak sınırsız şekilde paylaşım yapabilirsiniz. Hadi Ne duruyorsun Şimdi kayıt ol Sende    Kayıt ol

Yeni 87 yıl önce, annesinin sandığında getirdi: 'Türkiye de görsün' dedim

DuRu

Yönetici
Admin
Grafiker
69f9b65d4465bc7d959ce7ff.jpg

Annesi, babası ve 3 kardeşiyle Bulgaristan'ın Varna kentinden bindikleri vapurla Türkiye'ye gelen ve Yahyalı ilçesinin kırsal Taşhan Mahallesi'ne yerleştirilen Pedük, göç yolunda beze sarıp getirdiği ters lale soğanını önce komşusunun bahçesine ekti

Zamanla bölgede çoğalan ve her bahar açan çiçekleriyle çocukluk hatıraları canlanan Pedük, bu sevgiyi çocukları ve torunlarına da aşılıyor.

Fatma Pedük, 1939'da 8 yaşındayken ailesi ve akrabalarıyla Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç ettiklerini söyledi.

Geldikten sonra devletin kendilerini Taşhan köyüne yerleştirdiğini belirten Pedük, "Şumnu vilayetimiz, Yenipazar kazamız, Küçükahmet köyümüzdü. Bizi Varna'dan gemiye bindirdiler. Bir gece 2 gün Karadeniz'den geçerek Tuzla'da indik. Oradan da bizi trenle Kayseri'ye getirdiler." dedi.

Dünyanın 'en değerli hazinesi'ni buldu! Görüntülere yorum yağdı: Kral hareket

69f9b68d4465bc7d959ce804.jpg

"KAÇ SENE OLDU AMA AKLIMA HEP ORALAR GELİR"

Çiçekleri çok sevdiğini ve memleketinden hatıra olarak turşailiyi (ters lale) göç yolunda yanında getirdiğini anlatan Pedük, şunları kaydetti:

Alıntı Metni

"BU ÇİÇEK GÖÇMENLERİN OLMAZSA OLMAZI"

Fatma Pedük'ün 56 yaşındaki oğlu Şenol Pedük da 6 kardeş olduklarını ve bu yaşa kadar annelerinin göç hikayeleriyle büyüdüklerini söyledi.

Çiçek sevgisini annesinden aldığını, başta ters lale olmak üzere çok sayıda çiçek yetiştirdiğini dile getiren Pedük, "Bu çiçek göçmenlerin olmazsa olmazı. Şu anda ters lale olarak biliniyor ama bizler turşail diyoruz. Bu lalenin soğanı olur. Annem bize 'Bir çaputa sardım, sandığın dibine koyup getirdim.' diye anlatırdı. Oradan da soğanı çoğaltarak bütün akraba, hısım, komşulara dağıtmış. Köyde de bu şekilde çoğaldı." ifadelerini kullandı.

Bu geleneği çocuklarına da aşıladığını vurgulayan Pedük, annesinin 87 yıl önce getirdiği ters lalenin Taşhan köyündeki evlerin bahçeleri ve mezarlıklarını süslediğini belirtti.

Diyarbakır’da bir öğretmen dağda keşfetti! Eşi benzeri yok: ‘Kızımın ismini ölümsüzleştirmek istedim’

Sohbet Girişi
kullanıcı adı

varsa Şifreniz
* Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz.

22,228Konular
22,299Mesajlar
65Kullanıcılar
acabaneSon üye
Üst Alt