Theme editor

Yeni En düşük emekli maaşı 20 bin TL olur mu? SGK Uzmanı Emin Yılmaz kritik soruyu cevapladı

DuRuDuRu doğrulanmış üyedir.

Yönetici
Admin
Grafiker
Thread owner
695dde48a93cac106635f5cd.jpg

Milliyet.com.tr/ÖZEL Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte milyonlarca memur ve emeklinin yeni yıl zammı belli oldu. Aralıkta aylık enflasyon %0,89 olarak açıklanırken 2025 yıl sonu enflasyonu ise %30,89 oldu.

MİLYONLARCA KESİMİN MAAŞ ZAMMI BELLİ OLDU

Enflasyon rakamları sonrası milyonlarca memur ve emeklinin 6 aylık zam farkları kesinleşti. Emekliler 6 aylık enflasyon farkı olan %12.19’luk zammı hak ederken, memur ve memur emeklileri de toplu sözleşme üzerine enflasyon farkı aldı. Memur ve memur emeklilerinin ocak zammı %18.60 oldu.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINA DÜZENLEME

Normal şartlarda 16.881 TL olan en düşük emekli aylığına %12.19’luk enflasyon farkı eklendiği zaman yeni taban maaş 18.939 TL’ye yükseliyor. Ancak en düşük emekli aylığı doğrudan enflasyon oranı kadar artırılmıyor. Bunun için yasal bir düzenleme gerekiyor. Aksi halde kök aylığı düşük olan emekliler yeni zamdan yararlanamayacak.

Mehmet Akif Ersoy'un ek ifadesinde Veyis Ateş itirafı: Uyuşturucuyu ilk defa orada gördüm

Konuyla ilgili geçtiğimiz gün açıklamada bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “TBMM AK Parti grubunun konuya yönelik çalışma yürüttüğünü paylaşmak isterim. İlgili toplantılar da yapıldıktan sonra konuya ilişkin açıklama yapılacak. Artık en düşük emekli aylığı ile ilgili düzenlemeyi Meclis’imiz gerçekleştirecek. Yasa tasarısına dönüştürüldükten sonra da bunu kamuoyuna paylaşacaklar“ ifadelerini kullandı. AK Parti grubunun düzenlemeyi Meclis’e sunacağını belirten Bakan Işıkhan, İnşallah emeklilerimize, emektarlarımıza hayırlı olur” ifadelerini kullandı.

KÖK AYLIĞI 15 bin 46 TL’NİN ALTINDA OLANLARA SIFIR ZAM RİSKİ

Peki en düşük emekli aylığına düzenleme ne olur? Yasal süreç nasıl işleyecek? Konuyla ilgili beklentilerini milliyet.com.tr’ye açıklayan Mali Müşavir ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “Kök aylıkla taban aylık kıstası arasında fark var. Çalışma hayatı içerisinde kişiden kesilen ölüm aylığı ve sigorta prim kolları vasıtasıyla emeklilik maaşları hesaplanıyor. Sizin gerçek maaşınız kök aylık oluyor. Orada eğer belli bir rakamın altında kalındığı taktirde bu tutar Hazine tarafından taban aylığa yükseltiliyor.

Taban aylık şu anda 16.881 TL. Kök aylık ve taban aylık kıstasından ötürü eğer sizin kök aylığınız 15 bin 46 TL ve altında ise enflasyon oranı olan %12.19’luk fark eklendiğinde bile sizin maaşınız 16.881 TL’yi aşmıyor. Şu anda sıfır zam riski taşıyan 4 milyon 10 bin emeklimiz var.

Beyninde tümör vardı, Güney Afrika'ya gitti! 'Vücudum alarm verdi, gerekeni yaparak iyileştim'

KÖK AYLIK NASIL ÖĞRENİLİR?

Kök aylığını merak eden emeklilerimiz e-Devlet şifresi ile girip arama kısmına ‘ne kadar emekli maaşı alırım?’ şeklinde yazabilirler. Çıkan sekmeler üzerinden işlemleri takip ederek kök aylığınızı görebilirsiniz.

YASAL SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Normal standartlarda TÜFE oranında farklar maaşlara ilave edilir. En düşük emekli maaşı için yasal düzenleme gereklidir. Bunun için de hükümet bir açıklama yaptı. Düzenlemenin Meclis’e gelen torba yasaya ilave edilmesi lazım. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerek Meclis Genel Kurulu’na görüşülüp Sayın Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecektir.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 20 BİN TL OLUR MU?

En düşük emekli aylığına benim tahminim sadece enflasyon oranı kadar bir ilave yapılacağıdır. 16 bin 881 TL’ye %12.19 zam yapıldığında en düşük emekli aylığının 18 bin 939 TL’ye gelmesini bekliyorum. Ben 20 bin TL’ye gelebileceğini öngörmüyorum. 18 bin 939 TL ile 20 bin TL arasında yapılacak zam seyyanen bir zam olabilir. Taban aylığa iyileştirme yapıldığı taktirde diğer emekli maaşlarına da ilave zam verilmesi gereklidir. Verilmediği taktirde emekli maaşları içerisinde adalet sağlanamadığı için bu durumun huzursuzluğa sebep olacağını düşünüyorum.”

Geri
Üst Alt