Elon Musk, Tesla Model Y’nin dünya çapında en çok satan otomobil unvanını üçüncü kez üst üste kazandığını iddia ediyor. Musk, X üzerinden yaptığı paylaşımda “Tesla Model Y, resmi olarak üçüncü yıl üst üste dünyanın en çok satan otomobili oldu” ifadelerini kullandı. Bu konuda resmi bir sıralama olmasa da Elon Musk'ın ifadesi, Tesla’nın 2025 yılı özetinde paylaştığı verilerle de örtüşüyor.
İddiaya göre Model Y, bu başarıyı 2023’ten bu yana elinde tutuyor. Uzun yıllar listenin tepesine yerleşen Toyota RAV4 ve Corolla gibi geleneksel devleri geride bırakmayı başaran Model Y, özellikle pratik yapısı, performansı ve teknoloji odaklı donanımlarıyla öne çıkıyor. Buna ek olarak, Model Y’nin dünyanın en güvenli otomobilleri arasında gösterilmesi, özellikle Çin gibi büyük pazarlarda aileler için cazip bir tercih haline gelmesini sağladı.
2025’in en çok satan arabası Model Y mi?
Model Y’nin 2025’teki satışı arka plandaki koşullar düşünüldüğünde daha etkileyici görünüyor. Tesla, yıl içinde Model Y versiyonuna geçiş sürecine girdi ve bu durum küresel üretimi doğrudan etkiledi. Şirketin 2025 ilk çeyrek üretim ve teslimat raporuna göre, dört farklı fabrikadaki Model Y üretim hatlarının güncellenmesi nedeniyle ilk çeyrekte birkaç haftalık üretim kaybı yaşandı.
Buna rağmen Model Y’nin satış ivmesini koruyarak iddialara göre yılı lider kapatması, talebin ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyuyor. Kısacası, satışlar yılın ilk bölümünde yavaşlamış olmasına rağmen Model Y, yine de dünyanın en çok satan otomobillerinden biri olmayı başarmış gibi duruyor.
Çin'deki Tesla fabrikasında 4 milyonuncu araç üretildi
Bu tablo, gözleri doğal olarak 2026’ya çeviriyor. Tesla’nın önümüzdeki dönemde Model Y ailesini daha da genişletmesi bekleniyor. Bunlar arasında altı koltuklu uzun aks mesafeli Model Y L, daha erişilebilir fiyatlı Model Y Standard ve serinin zirvesinde konumlanacak Model Y Performance gibi versiyonlar yer alıyor. Yeni varyantların devreye girmesiyle birlikte Model Y’nin satış grafiğinin daha da yukarı çıkması sürpriz olmayabilir.