
Gün batımı gibi parlayan, tatlı ama ekşi, çıtır ama yumuşak bir meyve… Sadece damak tadına keyif vermekle kalmayan bu turuncu mücevher, sağlığa sayısız fayda sunuyor: İşte cennet hurması. Parlak turuncu rengiyle göz dolduran bu meyve, biyoaktif bileşikler açısından zengin ve çoğu zaman değeri tam olarak bilinmiyor.

Sonbahar geldiğinde, çiftçi pazarlarında turuncu meyveler arasında öne çıkanlardan biri cennet hurması oluyor. Özellikle Doğu Asya’da sonbaharın sonunda pazarlarda boy gösteren cennet hurması, bilimsel araştırmalara göre düzenli tüketildiğinde sağlığı destekleyen pek çok özelliğe sahip.

Son yıllarda yapılan çalışmalar, cennet hurması yemenin sindirimi iyileştirmesi, bağışıklık sistemini desteklemesi ve diyabet, kalp hastalığı, görme bozuklukları gibi kronik rahatsızlıklara karşı potansiyel koruma sağladığını gösteriyor. Ancak faydaları, tüketim şekline, olgunluğuna ve miktarına bağlı olarak değişiyor.

Cennet hurması (özellikle Japon veya Asya cennet hurması, Diospyros kaki), vitamin, mineral, lif ve biyoaktif bileşiklerle dolu bir besin kaynağı. En bilinen çeşitleri Fuyu (sertken yenebilen) ve Hachiya (tam olgunlaşana kadar büzücü ve yumuşak) olan cennet hurması, orta boy bir porsiyonda (100 gram) yaklaşık 118 kalori, 6 gram lif ve günlük C vitamini ihtiyacının %20’sinden fazlasını sunuyor.Turuncu rengi, beta-karoten, lutein, likopen, zeaksantin ve kriptoksantin gibi antioksidan karotenoidleri içerdiğini gösteriyor. Ayrıca kabuk ve olgunlaşmamış etindeki tanenler ve proantosiyanidinler, antioksidan, antienflamatuar ve metabolik faydalara katkıda bulunuyor.

Cennet hurmasındaki polifenoller, yaşlanma ve kronik hastalıklarla ilişkili oksidatif stresi azaltıyor, serbest radikalleri nötralize ediyor. 2024’te yapılan bir çalışma, cennet hurması yan ürünlerinden elde edilen lif fraksiyonlarının inflamasyonu azaltarak bağırsak sağlığını desteklediğini ortaya koydu.SİNDİRİM VE BAĞIRSAK SAĞLIĞICennet hurmasındaki çözünür ve çözünmez lifler, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik ediyor ve sağlıklı bağırsak mikroplarının beslenmesine yardımcı oluyor. Aynı araştırma, cennet hurması liflerinin kısa zincirli yağ asidi üretimini artırdığını da gösterdi.KALP SAĞLIĞIAraştırmalar, cennet hurması özlerinin lipit profillerini düzenleyerek LDL kolesterolü düşürebileceğini, toplam kolesterolü azaltabileceğini ve HDL kolesterolü artırabileceğini öne sürüyor. Yoğun tanen içeriği, kardiyovasküler faydaları güçlendiriyor.

Cennet hurması, α-amilaz enzimini inhibe ederek yemek sonrası kan şekeri artışını azaltabiliyor. Hayvan çalışmalarında, diyetin bir kısmının cennet hurması posasıyla değiştirilmesi plazma glikoz ve trigliserit seviyelerini düşürdü.GÖZ VE CİLT SAĞLIĞI Yüksek A vitamini ve karotenoid içeriği sayesinde cennet hurması, görme sağlığını destekliyor, makula dejenerasyonuna karşı koruma sağlıyor ve cilt yaşlanmasını yavaşlatıyor.Tek bir cennet hurması, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 20’sinden fazlasını karşılıyor; flavonoid ve fenolik bileşenleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.KANSER KARŞITILaboratuvar çalışmaları, cennet hurmasındaki kateşin, karotenoid ve tanen gibi bileşiklerin meme, prostat ve diğer kanser türlerine karşı koruyucu olabileceğini gösteriyor. Ayrıca bazı hayvan çalışmaları, beyin dokusunu oksidatif hasara karşı koruma potansiyeli taşıyor.

Her meyvede olduğu gibi, cennet hurmasını da ölçülü tüketmek önemli. Günde bir orta boy veya haftada birkaç tane makul bir seçim. Fuyu türü sertken, Hachiya türü tamamen olgunlaşmadan tüketilmemeli; aksi takdirde mide rahatsızlıklarına yol açabilir.Cennet hurmasını çiğ olarak, salatalara ekleyerek, smoothie’lerde, keklerde veya yumuşak posasını çıkararak tüketebilirsiniz. Karotenoidlerin emilimini artırmak için sağlıklı yağlarla birlikte tüketmek öneriliyor.