Hoş Geldiniz MaviForum Güncel Paylaşım Eğlence Sohbet Forum Sitesi

MaviForum.Net Sitemizde Sizlerde Paylaşım yapmak için Lütfen kayıt olarak sınırsız şekilde paylaşım yapabilirsiniz. Hadi Ne duruyorsun Şimdi kayıt ol Sende    Kayıt ol

Yumurta kalbe zararlı mı? Faydası saymakla bitmiyordu

AceLya

Yönetici
Admin
Grafiker
Katılım
29 Şub 2024
Mesajlar
867
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yumurta kalbe zararlı mı? Faydası saymakla bitmiyordu

Besin değeri açısından zengin olan yumurta sağlığa faydalarıyla biliniyor. Peki, yumurta yemek kalbe zararlı mı?

i-QF4-uhpU6hCFXY0myWsQ.jpg

Yumurtaların kolesterol içeriği nedeniyle kalp hastalıklarına yol açtığı yönündeki yaygın kanı, son bilimsel veriler ışığında sorgulanıyor. Fransız biyokimyacı Jessie Inchaupé, yumurtaların kalp sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
dtgIHLAi3U622yIb9nJbGA.jpg

Jessie Inchaupé, yumurtaların kalp hastalıklarıyla ilişkilendirilmesinin artık geçerliliğini yitirdiğini belirtti. Inchaupé, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Günde 3-4 yumurta yiyorum... ve ne diyeceğinizi biliyorum: 'Yumurtalar kalbiniz için kötü değil mi?' Öyleyse gerçeği açıklığa kavuşturalım: Yumurtalar harika!” ifadelerini kullandı.
ZEXpin9Y7UayZKkZZLnWNg.jpg

Besin değeri açısından zengin olan yumurtaların, içerdiği kolesterole rağmen kalp damar sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturmadığını vurgulayan Inchaupé, asıl riskin kan şekeri dengesizliklerinden kaynaklandığını dile getirdi.
nAIbK9PavEmjhOFzN99BUA.jpg

Tek bir haşlanmış yumurtanın 78 kalori, 6 gram protein ve 5 gram yağ içerdiğini hatırlatan Inchaupé, aynı zamanda A, B12, B5, B2 vitaminleri ile folat, selenyum ve fosfor gibi önemli mikronutrientler açısından da zengin olduğunu belirtti. Ayrıca D, E, B6 vitaminleri, kalsiyum ve çinko açısından da önemli bir kaynak olduğunu vurguladı.“Yumurtalardaki kolesterol zararlı değil,” diyen Inchaupé, yumurta tüketiminin sınırlandırılmasına gerek olmadığını, düzenli yumurta tüketiminin aksine sağlık açısından faydalı olabileceğini savundu.
tghcAHTpbECc0Nuh3w3vxQ.jpg

Inchaupé'ye göre, kalp hastalıklarının temel nedenleri arasında küçük ve yoğun LDL kolesterol parçacıkları ile iltihaplanma ve oksidasyon yer alıyor. Bu iki faktörün de doğrudan glikoz düzensizliğiyle bağlantılı olduğunu ifade eden bilim insanı, “Kalp hastalığı dünyasında işler artık daha netleşmeye başladı. Küçük LDL parçacıkları ve iltihaplanma başlıca risk faktörleri,” dedi.Yüksek şeker tüketiminin insülin ve glikoz seviyelerini artırarak karaciğerde sağlıksız LDL partiküllerinin üretimine yol açtığını söyleyen Inchaupé, bu parçacıkların da zamanla oksitlenerek damar sağlığını tehdit ettiğini belirtti.
3aFprC5zMkyiCrLMLzmaCg.jpg

Kalp hastalıklarından korunmanın temel yollarından birinin şeker tüketimini azaltmak olduğunu vurgulayan Inchaupé, “Kanımızda sağlıksız yağların oluşmasını ve oksidasyonu nasıl önleyebiliriz? Yapmamız gereken ilk şey şekeri azaltmak,” dedi.
5qFg-MPlcEmwDbARrjwrNA.jpg

Uzmanlar da son yıllarda benzer uyarılarda bulunarak, kolesterol içeriği nedeniyle yumurtadan uzak durmak yerine işlenmiş şeker ve rafine karbonhidratlardan kaçınmanın daha etkili bir strateji olduğunu belirtiyor.
 
icon
icon
 
7,268Konular
7,381Mesajlar
49Kullanıcılar
birsevdaSon üye
Üst Alt