Hoş Geldiniz MaviForum Güncel Paylaşım Eğlence Sohbet Forum Sitesi

MaviForum.Net Sitemizde Sizlerde Paylaşım yapmak için Lütfen kayıt olarak sınırsız şekilde paylaşım yapabilirsiniz. Hadi Ne duruyorsun Şimdi kayıt ol Sende    Kayıt ol

Uzmanlar "bu 5 yiyeceği dondurucuya koymayın" diyor: Herkes bu hatayı bilmeden yapıyor

AceLya

Yönetici
Admin
Grafiker
Katılım
29 Şub 2024
Mesajlar
1,014
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Uzmanlar

İster dün geceden kalan pizza, ister olgunlaşmış muzlar olsun, yiyecekleri dondurmak gıda israfını azaltmanın etkili yollarından biri olarak öne çıkıyor. Ancak uzmanlar, her gıdanın dondurucuya uygun olmadığını vurguluyor.

R4b1Z-NDYE6FQexc97n-JQ.jpg

Araştırmacılar, “Bazı gıdalar dondurulduğunda kalite kaybı yaşamıyor, bazıları ise sulu, yumuşak ve tüketilmesi zor bir hâle gelebiliyor” uyarısında bulundu.
8mZ4Oebycka9qZ9fmyVCTg.jpg

Dondurulabilen ürünler arasında ekmek, et, peynir, süt, mantar ve pişmiş pirinç öne çıkarken, uzmanlar her gıdanın dondurulamayacağını belirtiyor. “Tarihi geçmemiş çoğu gıda dondurulabilir. Ancak bazıları bu süreçte bozulabilir veya parçalanabilir” ifadelerini kullandılar.HANGİ GIDALARI DONDURMAK RİSKLİ?
KU_rnMZKe0mLXVmJwxboQg.jpg

Ev yapımı kızarmış tavuk veya tempura gibi yiyecekler, dondurulduğunda çözdürme sırasında nem ve yağ dağılımı nedeniyle ıslak bir karışım hâline gelebiliyor. Patates kızartması gibi hazır dondurulmuş ürünler bu süreç için tasarlanmış olsa da, ev yapımı versiyonlar orijinal çıtırlığını kaybediyor.
KtIZ8kLxI0myUAaqyHc61g.jpg

Uzmanlar, sandviçler için kullanışlı olsalar da haşlanmış yumurtaların önceden hazırlanmasını tavsiye etmiyor. Dondurulduğunda beyaz kısmı sert, lastik gibi ve sulu bir yapı alıyor. Yumurta sarıları ise az miktarda tuz veya şeker eklenerek dondurulabilir.
2VjMAgIEaEy-rDlFwS2o4Q.jpg

Salatalık ve marul gibi sebzeler, çözdürüldüklerinde lapa hâline gelebiliyor. Bu ürünleri dondurmak, ancak çorba, smoothie veya soslarda kullanmayı planlıyorsanız mantıklı.
2uI9JMR0akqc9A1iCzvH3w.jpg

Yoğurt çözdürüldüğünde dokusunu kaybediyor; daha buzlu, ayrık veya sulu hâle geliyor. Tek kremanın dokusu da çözülünce hafifçe taneli olabiliyor, bu nedenle çırpma yerine yemek, çorba veya sos yapımında kullanmak daha uygun.
C9DJeKjyzkKDYSRNlfrxvA.jpg

Krem peynir gibi yumuşak peynirler dondurulabilir ancak çözdürüldüğünde çok sulu hâle geliyor. Sert peynirler ise dondurucuya daha dayanıklı ve iki aya kadar saklanabiliyor. Yumuşak peynirleri tariflerde kullanmak (örneğin makarna sosu) daha iyi sonuç veriyor.Araştırmacılar, dondurulmaya uygun gıdaların çoğunda bu bilginin etiket üzerinde yer aldığını, önceden paketlenmiş ürünlerin son kullanma tarihine kadar güvenle dondurulabileceğini belirtiyor. Gıdaları dondurduktan sonra çözdürme işleminde ise en güvenli yöntemin buzdolabına taşımak olduğunu, özellikle süt ve tavuk gibi yüksek riskli ürünlerde bu yöntemin önem taşıdığını vurguluyor.
 
icon
icon
 
8,981Konular
9,090Mesajlar
50Kullanıcılar
seocu35Son üye
Üst Alt