Hoş Geldiniz MaviForum Güncel Paylaşım Eğlence Sohbet Forum Sitesi

MaviForum.Net Sitemizde Sizlerde Paylaşım yapmak için Lütfen kayıt olarak sınırsız şekilde paylaşım yapabilirsiniz. Hadi Ne duruyorsun Şimdi kayıt ol Sende    Kayıt ol

Harvardlı doktor açıkladı: Sağlıklı diye biliniyor ama karaciğeri bozuyor

AceLya

Yönetici
Admin
Grafiker
Katılım
29 Şub 2024
Mesajlar
590
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Harvardlı doktor açıkladı: Sağlıklı diye biliniyor ama karaciğeri bozuyor

Karaciğer vücuttaki hayati organlardan biri ve karaciğer sağlığını korumak için beslenmeye dikkat etmeniz gerekiyor. Bazu yiyecek ve içeceklerin sık tüketimi karaciğer sağlığını olumsuz etkiliyor. Uzman isim karaciğer sağlığını bozan 3 besini açıkladı.

-U6MvzSNdk6FRlm8-7X3fQ.jpg

Vücudun en önemli organlarından biri karaciğer. Karaciğer; yiyecekleri sindirmek, enerji depolamak ve toksinleri atmak gibi çok sayıda işlevi yerine getirir. Genellikle aşırı alkol tüketiminin karaciğere zarar verdiği düşünülür. Ancak sadece karaciğere zarar veren şey alkol değil. Harvard ve Stanford'da eğitim almış, Instagram'da 1 milyon takipçisi olan, Gastroenterolog Dr. Saurabh Sethi, karaciğer sağlığını kötü etkileyen en kötü 3 besini açıkladı.
OrSrhasqX0ae7qoe3ApxLw.jpg

Fruktoz, meyvelerde doğal olarak bulunan bir şeker türüdür, ancak sorun özellikle işlenmiş gıdalarda ve tatlandırılmış içeceklerde bulunan eklenen fruktozda yatmaktadır. Fruktoz oranı yüksek besinler arasında gazlı içecekler, şekerlemeler, fırınlanmış ürünler ve birçok paketlenmiş atıştırmalık bulunur.
qiuCipBIIU6LO1tDjaK4mg.jpg

Çok fazla fruktoz yediğinizde, karaciğeriniz bunu yağa dönüştürür. Bu, karaciğer hücrelerinin içinde yağ birikmesine ve alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına (NAFLD) yol açabilir. Zamanla, bu yağ birikimi iltihaplanmaya, yara izine ve hatta karaciğer yetmezliğine neden olabilir.Fruktoz ayrıca vücudunuzun insüline iyi yanıt vermeyi bıraktığı ve tip 2 diyabet riskini artıran bir durum olan insülin direncine neden olur. Dahası, aşırı fruktoz trigliserit seviyelerini yükselterek kalp hastalığı ve hatta felç riskini artırabilir.
2uw0_OS_Ik2jNr49gAiFNA.jpg

Soya fasulyesi yağı, mısır yağı, ayçiçeği yağı ve kanola yağı gibi endüstriyel tohum yağları işlenmiş gıdalarda ve restoranlarda yaygın olarak kullanılır. Bu yağlar, aşırı miktarda alındığında vücudunuzdaki omega-3'lerle dengesizlik yaratan omega-6 yağ asitleri açısından zengindir. Bu dengesizlik, karaciğer hasarı da dahil olmak üzere birçok hastalığın temel nedeni olan kronik iltihaplanmaya neden olur.Bu yağlar ayrıca oldukça dengesizdir ve ısıtıldığında kolayca oksitlenerek trans yağlar ve lipid peroksitler gibi zararlı bileşikler üretir. Bu toksik yan ürünler karaciğer hücrelerinize zarar verir, oksidatif stresi artırır ve iltihaplanmayı teşvik eder. Bu yağları kızartmalarda yaygın olarak tekrar tekrar ısıtmak, onları daha da tehlikeli hale getirir.Endüstriyel tohum yağlarının tüketilmesi, kalp hastalığı, diyabet, artrit ve karaciğeri zorlayan metabolik sorunlarla bağlantılıdır.
hZh4ERjQmUGtrf2tZO4mow.jpg

Meyve suyu genellikle sağlıklı bir içecek olarak pazarlanır, ancak temelde bütün meyvelerde bulunan lif içermeyen sıvı şekerdir. Meyve suyunu düzenli olarak içmek karaciğerinizi fruktozla doldurur, yağ birikmesine ve karaciğer zorlanmasına yol açar.
l50_xGnhnk2hQmE2e8WtDA.jpg

Meyve suyunun tamamı yenmesinin aksine, meyve suyu kan şekeri ve insülinde hızlı artışlara neden olarak karaciğerde yağ depolanmasını teşvik eder ve yağlı karaciğer hastalığı riskini artırır. Birçok meyve suyu ayrıca eklenmiş şekerler içerir ve bu da sorunu daha da kötüleştirir. Gerçekten meyve suyu tüketmek istiyorsanız, evde soğuk sıkım yapın ve şeker eklemeyin.
 
icon
icon
 
4,107Konular
4,218Mesajlar
47Kullanıcılar
casinoSon üye
Üst Alt