Aslıhan Altay Karataş - Lalahan’da ROKETSAN Üretim Tesisleri Açılışı, Seri Üretim Teslimatları ve Temel Atma Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırıkkale Yakıt Üretim Tesisleri’ne canlı bağlantıyla açılışı gerçekleştirdi ve “Kırıkkale’deki bu üretimle birlikte mühimmatta çok ciddi kazanımlar elde edeceğiz” dedi. Tesislerin toplu açılışı ise Diyanet İşleri Başkanı Safi Arpaguş’un eşliğinde edilen dualarla kurdele kesilerek gerçekleştirildi. Erdoğan, törendeki konuşmasında özetle şunları söyledi:
Zaman ayarlı provokasyon
İstanbul Beşiktaş’ta meydana gelen ve kahraman güvenlik güçlerimizin başarılı müdahalesiyle boşa çıkartılan kalleş saldırıyı lanetlediğimizin bilinmesini istiyorum. Saldırıyla ilgili hem İstanbul Başsavcılığımız hem de emniyet ve istihbarat birimlerimiz gerekli tahkikatlarını süratle başlatmıştır. Yaralı polislerimize Cenabı Allah’tan acil şifalar diliyor, İstanbul Emniyetine ve İstanbul halkına geçmiş olsun diyorum. Terörün her türlüsüyle mücadelemizi kararlılıkla sürdürecek bugünkü gibi alçak ve zaman ayarlı provokasyonlarla Türkiye’nin güven iklimine zarar verilmesine müsaade etmeyeceğiz.
Hava savunması güçlenecek
Bugün ‘savunmada tam bağımsız Türkiye’ yolunda çok önemli bir eşiği daha geride bırakıyoruz. Kırıkkale Yakıt Üretim Tesislerimizin, Lalahan Harp Başlığı Tesisimizin, İleri Teknolojiler, AR-GE ve Mühendislik Merkezimizin açılışını yapıyoruz. Ayrıca Tayfun, SİPER, Atmaca, Hisar A, Hisar 0 ve Sungur sistemlerimiz ile ÇAKIR, SOM, SİHA’larımızın keskin pençesi MAM-T ve MAM-L gibi birçok silah grubunu kahraman ordumuza teslim ediyoruz. Lalahan Füze Entegrasyon Tesislerimizin de temellerini atacağız. Savunma sanayimizi daha güçlü bir kalkınma ekseni haline getirecek ve nitelikli istihdam oranını yükseltecek bu yatırımlarla, katmanlı hava savunma sistemimizi güçlendirecek, stratejik gücümüzü artıracak, seyir ve balistik füze kabiliyetlerimizi perçinleyecek, akıllı mühimmat ailemize seri üretim hızımıza ve AR-GE kapasitemize çok önemli katkılar yapacağız.
Kurucu aktörlerdeniz
Dijitalleşme ve yapay zeka temelli algoritmaların savunma konseptini ‘sil baştan’ şekillendirdiği bir dönemi yaşıyoruz. Özellikle son dönemde yakın çevremizde patlak veren savaş, çatışma ve kriz ortamlarında buna hem de çok yakından şahitlik ediyoruz. Hava, kara ve deniz hakimiyetinin iç içe geçtiği insansız teknolojilerin ve siber uzaydaki konumlanmanın tüm dengeleri değiştirdiği bir çağdayız. Büyük bir gururla ifade etmek isterim. Biz kuralların ve süreçlerin yeniden şekillendiği bu yeni nizamın kurucu aktörlerinden biriyiz.
İlk 10’a gireceğiz
Savunmada dışa bağımlılık oranımızı yüzde 80’den yüzde 20’ye indirdik. Sektörel ciromuz 20 milyar doları geçti.
AR-GE harcamalarımız 3.5 milyar dolar düzeyine ulaştı. Aktif proje sayımız 1400’ü geride bırakırken proje portföyümüz 100 milyarı aştı. 2002’de sadece 248 milyon dolar olan savunma ihracatımızı geçtiğimiz sene 10 milyar doların üzerine çıkardık. 2026’nın ilk çeyreğinde savunma ve havacılık ihracatımız geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 12.1 artışla 1 milyar 910 milyon dolara ulaştı. 2028 hedefimiz olarak belirlediğimiz 11 milyar dolarlık ihracat hacmini yakalayacak inşallah savunma ihracatında dünyada ilk 10’a gireceğiz.
‘Yatırım hedefimiz 3 milyar dolar’
Törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, “Toplamda 1 milyar dolarlık bir yatırımı hayata geçirmiş olduk. Bundan sonraki dönemde yapacağımız yeni yatırımlarla, bu yatırım miktarına 2 milyar dolar daha ekleyerek 3 milyar dolara ulaştırmayı istiyoruz” dedi. ROKETSAN geçen yıl 10 milyar doların üzerinde yeni sipariş aldığını söyleyen İkinci, “ROKETSAN sadece Türkiye’nin değil, 50’ye yakın ülkenin de ürün sağlayıcısı konumundadır ve roket ile füze teknolojilerini ihraç ettiği ülkeler arasındadır” diye konuştu.
Boyun eğmedik
Bugün savunma sanayi alanında dünyada parmakla gösterilen bir seviyede yer almanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bugün etrafımızda füzeler ve dronlar uçuşurken biz kendimizi güvende hissediyor. Bugün başımıza bir şey gelse başkasına değil, her şeyden önce kendi bileğimizin gücüne güveniyoruz. Savunma sanayinde önemi bugünlerde daha iyi anlaşılan gurur verici seviyelere asla kolay gelmedik. Sınandık, oyalandık, yarı yolda bırakıldık, engellendik, tehdit edildik, hiç hak etmediğimiz kısıtlamalara maruz kaldık. Ama biz bunların hiçbirine boyun eğmedik.
Ürünleri inceledi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören öncesi ROKETSAN tarafından üretilen yerli ve milli savunma sanayisi ürünlerini inceledi. Yetkililerden bilgi alan Erdoğan, ürünlerin önünde heyettekilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.