ABD’de yapılan yeni bir araştırma, fiziksel aktivitenin ister adımla ister zamanla ölçülsün, sağlık üzerinde benzer faydalar sağladığını ortaya koydu.

JAMA Internal Medicine’de yayımlanan çalışmada, 14 binden fazla kadının verileri incelendi. Bulgulara göre, adım sayısı ya da egzersize ayrılan süre arttıkça ölüm ve kardiyovasküler hastalık riski önemli ölçüde azalıyor.

Kadın Sağlığı Çalışması’na katılan 14.399 sağlıklı kadın, 2011-2015 yılları arasında yedi gün boyunca izlendi. Katılımcılar 62 yaş ve üzerindeydi ve cihazları yalnızca uyurken veya suyla temas eden aktivitelerde çıkardı. Katılımcılar 2022’ye kadar takip edildi.

İzleme sürecinde, kadınların günde ortalama 5.183 adım attığı, haftada ise 62 dakika orta ila şiddetli yoğunlukta egzersiz yaptığı belirlendi. Dokuz yıllık takip sonunda katılımcıların yüzde 9’u hayatını kaybederken, yüzde 4’ünde kardiyovasküler hastalık gelişti.Araştırma, daha yüksek fiziksel aktivite seviyelerinin (adım ya da süre fark etmeksizin) ölüm riskini yüzde 30-40 oranında azalttığını ortaya koydu. En aktif kadınların, en az aktif olanlara kıyasla ortalama 2 ila 2,5 ay daha uzun yaşadığı görüldü.

Çalışmanın başyazarı Dr. Rikuta Hamaya, “Her iki ölçüm yöntemi de sağlığı takip etmede faydalı. Adımlar günlük hareketliliği de kapsarken, süre bazlı ölçüm bisiklet veya yüzme gibi adım dışı aktiviteleri değerlendirmede avantaj sağlıyor” dedi.

Uzmanlar, yetişkinlerin haftada en az 150 dakika orta şiddette aktivite (örneğin tempolu yürüyüş) ya da 75 dakika yoğun aktivite (örneğin koşu) yapmasını öneriyor. Ancak yeni bulgular, hedefin ister dakika ister adım üzerinden belirlensin, sağlığa katkının benzer olduğunu gösteriyor.

Çalışmanın kıdemli yazarlarından I-Min Lee, “Sonuçlarımız, farklı tercihlere ve yaşam tarzlarına sahip bireyler için esneklik sağlayacak adım tabanlı hedeflerin gelecek kılavuzlara eklenmesinin önemini gösteriyor” ifadelerini kullandı.