Hoş Geldiniz MaviForum Güncel Paylaşım Eğlence Sohbet Forum Sitesi

MaviForum.Net Sitemizde Sizlerde Paylaşım yapmak için Lütfen kayıt olarak sınırsız şekilde paylaşım yapabilirsiniz. Hadi Ne duruyorsun Şimdi kayıt ol Sende    Kayıt ol

Çok fazla tuz tüketince vücudunuzda neler oluyor? 5 uyarı işareti var

AceLya

Yönetici
Admin
Grafiker
Katılım
29 Şub 2024
Mesajlar
863
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Çok fazla tuz tüketince vücudunuzda neler oluyor? 5 uyarı işareti var

Vücudun sağlıklı işleyişini sürdürebilmesi için belirli miktarda tuza ihtiyaç duyduğu biliniyor. Tuz, sıvı dengesinin sağlanmasında ve sinir sisteminin düzenlenmesinde kilit rol oynuyor. Ancak uzmanlar, aşırı tuz tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Uzun vadede kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve böbrek rahatsızlıklarına zemin hazırlayabilen fazla tuz alımı, aynı zamanda günlük yaşamda da çeşitli belirtilerle kendini gösteriyor.

eHvUiIE9Ck6jyNDNA2adUA.jpg

İşte fazla tuz tükettiğinizi gösteren 5 önemli işaret:1. ŞİŞKİNLİK VE ÖDEMAşırı tuz, vücudun su tutmasına neden olarak (ödem) el, ayak, ayak bileği ve yüzde belirgin şişkinliklere yol açabiliyor. Bu durum; yüzüğün sıkışması, ayakkabıların dar gelmesi gibi günlük ipuçlarıyla fark edilebiliyor. Ciltte baskı sonrası iz kalmasıyla tanınan “çukur ödem” de, tuza bağlı sıvı tutulmasının tıbbi bir göstergesi olarak öne çıkıyor.
9j4eNqXULU6KxXD_C7hKXA.jpg

Tuz, hücrelerden su çekerek yoğun bir susuzluk hissi yaratabiliyor. Normalden fazla su içme ihtiyacı, dudaklarda ve ağızda kuruluk, içilen suya rağmen süren susuzluk hissi; vücudun, fazla sodyumu dengelemeye çalıştığının bir işareti olabilir.
n_ODjCGSHkKhfvByWgox2A.jpg

Fazla tuz alımı, kan dolaşımında sıvı artışına yol açarak damar içi basıncı yükseltiyor. Bu durum, sessizce gelişen ve zamanla kalp-damar sağlığını tehdit eden hipertansiyona neden olabiliyor. Sabah ölçülen 140/90 mmHg üzerindeki değerler, özellikle tuz tüketimiyle bağlantılı risklere işaret edebilir.
nhsnK8z-5kqRJFg6GmMtpg.jpg

Beslenme ve egzersiz düzeninde bir değişiklik olmaksızın yaşanan günlük 1-2 kiloluk, haftalık ise 2 kiloyu aşan kilo artışları; tuzun neden olduğu su tutulumuna bağlı olabilir. Bu, vücudun sodyum dengesini sağlamak amacıyla fazladan sıvı depolamasıyla açıklanıyor.
nt4i6H8rZUO5uhUgKDdYTg.jpg

Tuzlu besinlerin sık tüketilmesi sindirim sistemini de olumsuz etkiliyor. Gaz, karın ağrısı, şişkinlik gibi yakınmalar; özellikle tuzlu yemeklerden sonra ortaya çıkıyorsa, sindirim sürecinin yavaşladığı ve mide dokularının tahriş olabileceği düşünülüyor.
0792VLdBREuAUqeXT_kYhg.jpg

Uzmanlar, günlük tuz tüketiminin 5-6 gramla sınırlandırılması gerektiğini belirtiyor. Tüketilen gıdaların etiketlerini okumak, hazır ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak, yemeklere ekstra tuz eklememek alınabilecek önlemler arasında yer alıyor.Vücudunuzun verdiği sinyalleri dikkate alın, sağlığınız için tuz tüketiminizi kontrol altına alın. Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Makalenin içeriğinden yola çıkarak okurun kendi başına koyduğu teşhislerden ntv.com.tr sorumlu değildir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.
 
icon
icon
 
7,215Konular
7,328Mesajlar
49Kullanıcılar
birsevdaSon üye
Üst Alt