Eleştirmenlerden ve izleyicilerden tam not alan yapım, Rotten Tomatoes’ta %91 beğeni oranına sahip. Ancak tüm bu övgülere rağmen, Taboo karanlık atmosfer ve kölelik gibi rahatsız edici temaları nedeniyle hâlâ tartışma konusu.
DİZİ NE ANLATIYOR?
Yapımın resmi özeti şöyle:
“1814: James Keziah Delaney Afrika’dan Londra’ya döner ve kendini komplolar, cinayetler ve ihanetlerle çevrilmiş halde bulur. Tom Hardy’nin başrolünde olduğu karanlık ve büyüleyici bir drama.”
Hardy’nin canlandırdığı James Delaney, babasının ölümünden sonra kendisine bırakılan Nootka Sound ticaret bölgesi üzerinde Doğu Hindistan Şirketi ile büyük bir mücadeleye girişiyor.
Dizi, 19. yüzyıl Londra’sının karanlık yüzünü detaylıca gözler önüne seriyor:
Doğu Hindistan Şirketi’nin gölgesindeki yozlaşma
Londra çetelerinin acımasız dünyası
İşçi sınıfının sert yaşam koşulları
Delaney karakteri ise acımasız, stratejik ve tehlikeli kişiliğiyle dikkat çekiyor. Karakterin üvey kız kardeşi Zilpha (Oona Chaplin) ile olan ilişkisi de dizinin en çarpıcı ve tartışmalı bölümlerinden biri.
DEVAM SEZONU GELİYOR MU?
Her ne kadar dizi büyük beğeni toplasa da Taboo yalnızca bir sezon sürmüştü. Ancak beklenen ikinci sezonla ilgili olumlu sinyaller var.
Yapımcı Dean Baker, 2023’te Radio Times’a yaptığı açıklamada:
“Şu anda Taboo’nun ikinci sezonu için çalışıyoruz,” dedi.
Tom Hardy ise Nisan ayında MovieWeb’e verdiği röportajda dizinin gecikme sebebini şöyle açıkladı:
“Taboo benim, ailemin ve Steven Knight’ın projesi. Bunu aceleye getirmek istemedik. Son yedi yıldır Venom projeleriyle çok yoğundum. Ama Taboo benim için çok tutkulu olduğum bir iş.”
Final bölümünde James’in Londra’dan kaçıp Amerika yerine Azor Adaları’na doğru yelken açması ve gizemli “Colonnade” ile bağlantı kurmaya çalışması, ikinci sezon için pek çok soruyu cevapsız bırakmış durumda.
İZLEYİCİLER NE DİYOR?
Dizi yıllar sonra yeniden gündeme gelince sosyal medyada övgüler yağdı. Bir izleyici yorumunda şunları söyledi:
“Tarihi yapımlar pek bana göre değildir, daha çok bilimkurgu severim. Ama bu dizi MÜTHİŞ. 8 bölümü bir günde bitirin, işe gitmeyin, pişman olmazsınız!”