Theme editor

Yeni Suça sürüklenen çocuklar için Sancaktepe Modeli: 500 öğrenciye 250 öğretmen koç oldu

DuRuDuRu doğrulanmış üyedir.

Yönetici
Admin
Grafiker
Thread owner
69a9f313a77c1ee03e7bb389.jpg

Evrin Güvendik / ANKARA - TBMM Suça Sürüklenen Çocuklar Araştırma Komisyonu, İstanbul’da dezavantajlı ailelerin yoğun olduğu, çetelerin eleman devşirdiği Sancaktepe ilçesine yaptığı ziyarette, kaymakam, ilçe milli eğitim müdürü, okul müdürleri ve rehber öğretmenleri dinledi, suça sürüklenme riski bulunan çocuklara yönelik projeler hakkında bilgi aldı. Sancaktepe kaymakamı Naif Yavuz toplantıda“dezavantajlı ailelerin yoğun olduğu bir bölge Sancaktepe; şer gruplarının gözetlediği bir ilçe” ifadesini kullandı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Aslan ise riskli öğrencilere ulaşmayı hedefleyen projeyi “Koç Sistemi” olarak tanımlayarak, şöyle anlattı:

Liselerden başlandı

“Koç sistemi projesine liselerde geçen yıl başladık. İki öğrenciye 1 öğretmen gönüllü koçluk yapıyor. Biz bu öğretmenlerimize ilk etapta hayırseverlerin katkısıyla 2’şer bin lira destek verdik. ‘Çocuklarla yemek yiyin, kafeye gidin, sinemaya gidin, etkinlik yapın’ dedik ama bu can suyuydu, daha çok para harcadı öğretmenlerimiz. Halen projede 250 öğretmenimiz 500 riskli öğrenciyle çalışıyor.”

‘Yakışıklı, paralı hedefte’

Öğrencilerin ilk kez “İnsan yerine konuldum, görüşüme değer verildi” diye tepkilerini dile getirdiğini belirten Aslan, projede Sancaktepe’de bulunan her okuldan 8-10’ar öğrencinin yer aldığını,okula devamsız, derstebaşarısız, parçalanmış aile, evde sorunları olan çocukların seçildiğini söyledi.Eğitimciler ise izlenimlerini “Yakışıklı, dikkat çeken, akademik başarısı olan, parasal anlamda üst düzey olan çocuklar hedef oluyor. Suça sürüklenen çocuklar ise dezavantajlı, sevilme ihtiyacı olan, varoluş sancısı çeken çocuklar. Para yok, akademik başarı yok, fiziki şartlarda bir şekilde kendini göstermesi lazım, çeteye dahil olarak gösteriyor” sözleriyle aktardı.

69a9f339a77c1ee03e7bb38d.jpg

Minguzzi’nin cinayetini işleyen öğrenciyi anlattı: Okulu sevmiyordu, davranış bozukluğu vardı

Komisyon toplantısında bir rehber öğretmen İstanbul, Kadıköy’de pazarda öldürülen Mattia Ahmet Minguzzi cinayetini işleyen çocukla ilgili “Okul döneminde herhangi bir tanısı yoktu. ‘Herhangi bir özür durumu yoktur’ diye de e-okulda ibaresi mevcuttur” bilgisini verdi. Çocuğun davranış bozukluğu olduğunu, arkadaşlık ilişkileri ve uyum sorunu olduğunu kaydeden rehber öğretmen, komisyon üyelerinin “Davranış bozukluğu varsa yönlendirme yapılmadı mı?” sorusuna “Davranış problemi olan çocukları hemen yönlendirme yapmıyoruz. Zaten bu öğrenciyle konuştuğunuzda konuşabiliyordunuz. Karşınıza aldığınızda yani öğretmenini, okulu sevmediğini, okulla ilgili olumsuz duyguları olduğunu ifade ediyordu ta 5’inci sınıfta” karşılığını verdi. Rehber öğretmen, Komisyon Başkanı Müşerref Pervin Tuba Durgut’un “Bu kişi bu cinayete karıştığı zaman şaşırdınız mı?” sorusuna ise rehber öğretmen şunları dedi:

“Şaşırdım, o derece beklemiyordum ancak son zamanlarda okulun çevresine çok sık geliyor bizim mezun olan öğrencilerimiz. Mezun olduktan sonra da okulun çevresine gelmeye devam ediyordu. Haliyle böyle bir hayran kitlesi de var maalesef, kabadayılığından ötürü. Bu eylemleri aslında güç gösterisi olarak algılıyorlar ve diğer çocuklarda ‘Bak, ben güçlüyüm’ algısı oluşturuyor. Suç işlediklerinin de ceza almayacaklarının da farkındalar.”

100 bin çocuk okula devamsız

İstanbul Vali Yardımcısı Serap Özmen Çetin, komisyonun Gaziosmanpaşa’ya yaptığı ziyarette çocukların suça sürüklenmesini önlemeye yönelik bir başka proje olan “Ödevevi” projesiyle ilgili bilgi verdi. İstanbul genelinde 39 ilçede 257 ödevevi bulunduğunu ve 30 binden fazla öğrencinin buralardan yararlandığını belirten Çetin, projenin amacının okul terki ve devamsızlığı riskini ortadan kaldırmak, gençleri ve çocukları kötü alışkanlıklardan korumak olduğunu ifade etti. 500 ödevevi hedeflerinin bulunduğunu söyleyen Çetin, okula devamsızlığı olan çocuklarla ilgili olarak bir tespit yaptırdıklarını kaydederek “Şu anda yaklaşık 100 bin çocuk neredeyse 30 günden fazla okula devam etmiyor, bu da çok büyük bir risk oluşturuyor” dedi.

Geri
Üst Alt