Theme editor

Karaciğer kanseri gençlerde artıyor: Riski azaltabilecek 7 beslenme alışkanlığı

AceLyaAceLya doğrulanmış üyedir.

Yönetici
Admin
Grafiker
Katılım
29 Şub 2024
Mesajlar
1,086
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Thread owner
Karaciğer kanseri gençlerde artıyor:  Riski azaltabilecek 7 beslenme alışkanlığı

Vücut sağlığını korumak ve kanser gibi ciddi hastalıkların önüne geçmek için sağlıklı beslenmek gerekiyor. Peki, hangi besinler kanser riskini azaltabilir? İşte yanıtı.

nOQaLGc0_UO0doe9mJOGNA.jpg

Karaciğer kanseri uzun süre büyük ölçüde yaşlı yetişkinlerin bir hastalığı olarak görülüyordu. Ancak son veriler rahatsız edici bir eğilim gösteriyor; giderek daha fazla genç insana teşhis konuyor.
q17ejEKYHkCyOaf_D60vag.jpg

Yaşam tarzı tercihleri, artan obezite, aşırı alkol kullanımı, hepatit enfeksiyonları ve hatta kötü beslenmeyle bağlantılı alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı bile bunda önemli bir rol oynuyor. Toksinleri filtreleyen ve sindirimi destekleyen karaciğer, artık giderek artan bir baskı altında. Ancak umut verici olan şu ki: beslenme alışkanlıkları bu riski azaltmada gerçek bir fark yaratabilir.
2ZmSbdoFv0SOg5MeCPh7Cg.jpg

Beyaz ekmek, makarna ve unlu mamullerden alınan rafine karbonhidratlar vücutta hızla şekere dönüşerek karaciğeri yağ depolarıyla doldurur. Bunların yerine yulaf, arpa, darı ve esmer pirinç gibi tahıllar tüketmek, kan şekerini düzenlemeye, bağırsak bakterilerini iyileştirmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur; bunlar karaciğer kanseri riskinin azalmasıyla bağlantılı üç temel faktördür. Araştırmalar , lif açısından zengin beslenmenin, kanser için önemli bir risk faktörü olan alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı geliştirme olasılığını azalttığını göstermektedir.
0UgKEVml002GXgWiWWAGpg.jpg

Brokoli, hardal otu ve lahana sadece vitamin açısından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda sülforafan ve indol-3-karbinol içerirler. Bu doğal bileşikler, karaciğerin kanserojenler de dahil olmak üzere zararlı maddeleri etkisiz hale getirmesine yardımcı olan detoks enzimlerini harekete geçirir. Haftada en az üç kez turpgillerden sebze tüketmek, karaciğer direncini önemli ölçüde artırabilir.
MX1Or_R55k2o_SpxHcDJRg.jpg

Kulağa alışılmadık gelebilir, ancak bazı çalışmalar ölçülü kahve tüketiminin karaciğer kanseri ve siroz riskini azalttığını gösteriyor. Kahve, karaciğerdeki iltihabı ve yara izini azaltan klorojenik asit ve diterpenler içerir. Önemli olan ölçülü tüketmekte yatıyor; şeker şurubu veya krema içermeyen günde yaklaşık iki fincan kahvenin faydaları olduğu biliniyor.
czMtVdwTMk-3MulcxqnE9Q.jpg

Yaban mersini, böğürtlen, kiraz ve çilek, karaciğer hücrelerini oksidatif stresten koruyan güçlü antioksidanlar olan polifenoller ve antosiyaninler açısından zengindir. Oksidatif stres, kanser gelişiminin başlıca nedenlerinden biridir. Klinik araştırmalar ayrıca yaban mersini özlerinin karaciğer enzim seviyelerini iyileştirebileceğini göstermektedir. Dondurulmuş veya kurutulmuş olsa bile, her gün küçük bir avuç eklemek bu koruyucu kalkanın oluşumuna yardımcı olabilir.
Wi9MX2tXeEikNERer7IWcA.jpg

Şekerli içecekler ve gazlı içecekler karaciğerde yağ birikimini artırırken, yeşil çay, karaciğer yağ metabolizmasını iyileştiren ve iltihabı azaltan bitki antioksidanları olan kateşinler içerir . Gözlemsel çalışmalarda, düzenli yeşil çay içenlerin karaciğer kanseri riskinin daha düşük olduğu bulunmuştur. Öğün aralarında ılık olarak yudumlamak, karaciğeri besleyen kolay bir yaşam tarzı değişikliği olabilir.
fNyrN8wajU-wvmrra1vK_A.jpg

Trans yağlar ve kızarmış yiyecekler vücutta sessiz iltihaplanmaya neden olur. Bunların yerine keten tohumu, ceviz ve yağlı balık gibi omega-3 kaynakları tüketmek, yağlı karaciğerdeki değişiklikleri tersine çevirebilir. Omega-3'ler zararlı trigliseritleri azaltır, insülin duyarlılığını artırır ve sıklıkla kansere yol açan bir durum olan yara izi riskini azaltır.
0mzDTfmpMU-hFRP-Dx8pdA.jpg

Sarımsak ve soğan, karaciğerin detoks yollarını güçlendiren kükürt bazlı bileşikler içerir. Düzenli sarımsak tüketiminin, karaciğer sorunları olan kişilerde yağ birikimini azalttığı ve enzim dengesini iyileştirdiği gösterilmiştir. Lezzetin yanı sıra, bu besinler DNA'yı hasardan korumaya yardımcı olarak uzun vadede kanser riskini azaltır.Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Makalenin içeriğinden yola çıkarak okurun kendi başına koyduğu teşhislerden ntv.com.tr sorumlu değildir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.
 
icon
icon
 
Geri
Üst Alt