İSTANBUL AA -Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen 12. Necip Fazıl Ödülleri Töreni’ne katıldı. Ödüle layık görülen isimlere ödüllerini takdim eden Erdoğan, törende yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
ÜSTADI RAHMETLE YAD EDİYORUM: Sözlerimin hemen başında şairler sultanı, büyük mütefekkir, hak bildiği yolda gözünü budaktan sakınmayan büyük dava ve aksiyon adamı Üstad Necip Fazıl Kısakürek’i bir kez daha rahmetle yad ediyorum. 2014’ten bu yana geleneksel olarak her yıl sahipleriyle buluşturduğumuz Necip Fazıl Ödülleri, bugün geldiğimiz nokta itibarıyla sanat ve düşünce dünyamızda kanon oluşturucu bir nitelik kazanmıştır. Bu ödüller, tam da 12 yıl önce tahayyül ettiğimiz şekilde kültür, sanat ve fikir dünyamıza yeni bir pencere açmıştır. Türkiye’nin kültür sanat havzasını çoraklaştıran ‘al gülüm ver gülümcü’ anlayışın önemli ölçüde kırılmasına katkı sunmuştur.
KÜLTÜREL YOZLAŞMA: İnsana dair hasletlerin hızla tükendiği ve tüketildiği bir çağda yaşıyoruz. Küreselleşmeyle birlikte kültürel bir yozlaşma, kültürel bir çölleşme de tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Dijital teknokültürün pek çok alanda olduğu gibi edebiyatta da yön ve anlam krizine yol açtığı bir dönemde gençlerimiz için pusula işlevi gören Necip Fazıl Ödülleri’mizi bu bakımdan son derece kıymetli buluyorum. Sizler, Üstad’ın hayalini kurduğu gençliğin yolunu kaybetmemesi ve daima istikamet üzere olması için çok mühim bir misyonu yerine getiriyorsunuz. Rabbim hepinizden razı olsun.
İŞTE GENÇLİK BURADA: Necip Fazıl Kısakürek pazarlıksız bir imanın, tefekkür ve dava bilincinin sancaktarı olan Büyük Doğu idealini genç gönüllere gergef misali işledi. Merhum Necip Fazıl’ın çilesini çektiği, fikir ve aksiyon tohumlarını ektiği gençlik, hamdolsun bugün meyveye durmuştur. Türkiye Yüzyılı ülkümüze omuz veren, ülkemizin yarınlarını inşa eden gençlik, işte bizimle buradadır. Savunma sanayiinden siyasete, spordan kültür ve sanata, hayatın her alanında çağa mührünü vuracak, ‘Kim var?’ diye sorulduğunda sağına soluna bakınmadan ‘Ben varım.’ diye kükreyecek bir gençlik.
‘Onun da vakti gelecek’
GAZZE’YE DAYANIŞMA MESAJI: Gazze’deki İsrail saldırılarında şehit edilen 71 binden fazla Filistinli’ye Allah’tan rahmet diliyorum. Kışın soğuğunda son derece kısıtlı imkanlarla hayata tutunmaya çalışan, şartlar ne olursa olsun direniş ve diriliş ruhunu koruyan tüm Filistin halkına buradan dayanışma duygularımı iletiyorum. O çadırların içerisinde kışta, yağmurda, çamurda 7’den 70’e o çocukların, annelerin halini ekranlarda izliyoruz değil mi? ‘Konteyner gönderelim’ diyoruz. Birleşmiş Milletler’i devreye sokuyoruz, Batı’yı devreye sokuyoruz. (İsrail Başbakanı Binyamin)
Netanyahu denilen firavun zaten bu işlere asla ilgi duymaz ve bunu kabul etmiyor. Ayetikerimede Rabb’imiz buyuruyor: ‘Hesapların üzerinde bir hesap var’. Bunun da vakti, saati inşallah gelecek.
Necip Fazıl ödülleri sahipleri:
Necip Fazıl Şiir Ödülü: Celal Fedai
Necip Fazıl Hikâye-Roman Ödülü: Tarık Tufan
Necip Fazıl Fikir-Araştırma Ödülü: Peren Birsaygılı Mut
Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü: Merve Uygun
Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü: Hasan Bozdaş
Necip Fazıl Uluslararası Kültür Sanat Ödülü: Dia al-Azzawi
Necip Fazıl Çocuk Edebiyatı Ödülü: Ayşe Sevim
Necip Fazıl Müzik Ödülü: Bayram Bilge Tokel
Necip Fazıl Saygı Ödülü: Hasan Aycın