
Yoğun iş günlerinin ardından hızlı bir akşam yemeği hazırlamak çoğumuz için cazip. Ancak hangi gıdaların doğrudan pişirilebileceğini bilmek, hem sağlık hem de lezzet açısından kritik. Uzmanlar, dikkatlice çözdürülmeden asla pişirilmemesi gereken beş yiyeceği açıkladı.

DailyMail'de yer alan habere göre; Dondurmanın israfı azaltmak, besin değerini korumak ve bütçeye katkı sağlamak için pratik bir yol olduğunu belirtiliyor.

Ancak uzmanlar, “Tüm dondurulmuş gıdalar doğrudan pişirilemez. Kümes hayvanlarından süt ürünlerine kadar hangi gıdaların önceden çözdürülmesi gerektiğini bilmek kafa karıştırıcı olabilir” uyarısında bulunuyor.

İşlenmiş tavuk ürünleri (nuggets veya burger) doğrudan pişirilebilirken, çiğ tavuk asla dondurulmuş halde pişirilmemeli.

Araştırmacılar, "Gıda Standartları Ajansı’nın (FSA) uyarılarını hatırlatarak, “Dondurulmuş çiğ tavuğun pişirilmesi eşit olmayan pişmeye ve bakteri üremesine yol açabilir. Tavuğun dışı pişmiş gibi görünse de içi yeterince ısınmayabilir; bu da kampilobakter ve salmonella gibi bakteriler için uygun ortam yaratır” diyor.

Uzmanlar, tavuğun oda sıcaklığında çözdürülmemesi gerektiğini; en güvenli yöntemin buzdolabında çözdürmek olduğunu vurguluyor. Bu süreç genellikle 24 saati bulabiliyor, bu yüzden yemek planlaması önem taşıyor.

Marketlerde bazı sosisler doğrudan pişirilebilir. Ancak evde dondurulmuş sosisler, pişirilmeden önce tamamen çözülmeli. Hemen pişirilecekse mikrodalganın çözme ayarı kullanılabilir; daha sonra pişirmek üzere çözdürmek isterseniz buzdolabında bekletmek en güvenli yol. Tüketici savunucuları, “Pişirmeye başlamadan önce iç kısımların tamamen çözüldüğünden emin olun” uyarısında bulunuyor.

Lazanya veya acı soslu et yemeklerinde kullanılan kıyma, pişirilmeden önce mutlaka çözülmeli.

Dondurulmuş olarak özel hazırlanmış karides paketleri doğrudan pişirilebilir. Ancak çoğu karides ve kabuklu deniz ürünü, pişirilmeden önce çözdürülmeli. En iyi sonuçlar için karidesler bir gece buzdolabında çözdürülmeli veya mikrodalganın çözme ayarı kullanılmalı.

Ev yapımı yemekleri topluca pişirip dondurmak pratik olsa da, büyük ve yoğun porsiyonlarda pişirilen yemeklerin eşit şekilde ısınmama riski vardır. Özellikle süt ürünleri veya kıyma içeren katmanlı yemekler (lazanya, lor peyniri gibi) için bu risk daha yüksektir. Uzmanlar, dondurulmuş gıdaları çözdürmeden pişirmenin hem sağlık hem de lezzet açısından risk oluşturduğunu hatırlatıyor.