Aslıhan Altay KARATAŞ / ANKARA - Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende Genç İstihdam Hamlesi- GÜÇ Programı’nı kamuoyuna tanıtan Erdoğan, özetle şunları söyledi:
GENÇLİĞİN ÜRETİM ÇAĞI PROGRAMI: Eğitim ve istihdam arasındaki kopukluğu giderecek adımlar atmayı da sürdürüyoruz. Gençliğin Üretim Çağı GÜÇ Programı da bunlardan biridir. 5 temel destek alanını kapsayan GÜÇ Programı ile her gencimizin yeteneklerini geliştirebildiği, kabiliyetlerini iş gücü piyasasına aktarabildiği, meslek hayatına başlarken devletini yanında hissettiği bir sistem kurmayı hedefliyoruz.
800 BİN GENCE STAJ: İlk adımı staj destekleri ile atıyoruz. Ulusal Staj Programı’nı İŞKUR’un uhdesine devrettik ve mevcut staj portalı ile birleştirdik. 10’dan fazla çalışanı olan kamu ve özel sektör işletmelerindeki stajyer çalıştırma yükümlülüğünü titizlikle uygulayacağız. İşletmelere de en az yüzde 10 oranında stajyer alma zorunluluğu getiriyoruz. Staj döneminde gençlerimizin ücret ve prim maliyetlerini desteklemeye devam edeceğiz. Staj desteklerimize önümüzdeki üç yıl için toplam 27 milyar liralık bütçe ayırdık. Mevcut staj kapasitesine ilave olarak üç yılda 800 bin gencimizin daha staj süreçlerine devlet olarak destek sunacağız.
HER ÖĞRENCİYE İŞ MESLEK DANIŞMANI: Her öğrencimize kendileriyle yakından ilgilenecek bir iş ve meslek danışmanı atayacağız. Her sene yaklaşık 250 bin meslek lisesi ve meslek yüksekokulu son sınıf öğrencimizi iş ve meslek danışmanlarıyla buluşturacak, üç yılın sonunda toplam 750 bin gencimizi iş hayatına hazır hâle getireceğiz.
ÜRETİME YENİDEN DAHİL OLACAKLAR:İşgücü Uyum Programı (İUP) ile gençlerimiz yeni beceriler kazanacak ve farklı alanlarda görev alarak uygulamalı deneyim elde edecekler. Programa katılan her gencimize günlük 1.375 lira cep harçlığı vereceğiz, iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primlerini de İŞKUR üzerinden devlet olarak üstleneceğiz. Önümüzdeki 3 yıl boyunca her sene 150 bin, toplamda 450 bin gencimize eğitim vereceğiz. 108 milyar lira kaynak ayırdığımız bu programlagençlerimizi üretim sürecine yeniden dâhil etmiş olacağız.
BİZ KARŞILAYACAĞIZ: 18-25 yaş arası gençlerimizin işe girdikten sonraki ilk 6 aylık maaşlarını biz karşılayacağız.
‘Sigorta primlerini ödeyeceğiz’
216 MİLYAR LİRA KAYNAK: İlk sigortalarını başlatarak altı aya kadar tüm sigorta primlerini de biz ödeyeceğiz. Üstelik bunun karşılığında işverenlerimize herhangi bir istihdam garantisi şartı getirmeyeceğiz. Projeden en az bir çalışanı olan küçük ölçekli esnaflarımızı da yararlandıracağız. 216 milyar lira kaynak ayırmayı öngördüğümüz bu programdan her sene 250 bin kişi olmak üzere üç yılda 750 bin gencimizi faydalandırmayı amaçlıyoruz.
‘Gelir elde eden sayısı 150 bine ulaştı’
PROJEYİ BÜYÜTÜYORUZ: GÜÇ hamlemizin 5’inci ayağını İŞKUR Gençlik Programı teşkil ediyor. Geçtiğimiz yıl uygulamaya aldığımız İŞKUR Gençlik Programı gençlerimiz tarafından büyük teveccühle karşılandı. Haftada 1 ila 3 gün çalışarak gelir elde eden öğrencilerimizin sayısı bir yılda 150 bine ulaştı. Şimdi bu projeyi daha da büyütüyor, güçlendiriyoruz. Günlük 1.083 lira olan cep harçlığını 1.375 liraya yükseltiyoruz. Böylece program dâhilinde haftada 3 gün görev alan her bir gencimizin gelirini aylık 15 bin liradan 19 bin liraya çıkarıyoruz.
445 MİLYAR TL’LİK DESTEK: Önümüzdeki 3 yılda 3 milyondan fazla gencimizi istihdama kazandıracak 445 milyar liralık devasa bir kaynağı bu programa tahsis edeceğiz.