MİTHAT YURDAKUL / ANKARA - Mücevher ve kuyumculuk sektöründe kayıtdışılık ve sahteciliği önleyecek yeni tedbirler hayata geçecek. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, önümüzdeki aylarda Darphane tarafından Kıymetli Metal Takip Sistemi’nin (KMTS) devreye alınacağını, nakitle alım-satım yapmayacaklarını, para transferinin bankalar üzerinden gerçekleşeceğini söyledi.
KAYIT İÇİN BELGE
Yakın, uluslararası Jewellery Antalya fuarında bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Altında kayıtdışılık ve sahteciliğin önlenmesi amacıyla nisan ayıda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Darphane tarafından KMTS’nin devreye alınacağını anlatan Yakın, “Darphane artık tüm altınlar için bandrol verecek. O bandrolün izniyle altın basılacak. Bandrolün üzerindeki numara ile altın hangi ülkeden gelmiş, hangi firma getirmiş bunlar bilinecek. Bu uygulama tüm altınlar için geçerli olacak, bir gramlık için de bir kiloluk için de geçerli olacak” dedi. Altın alım-satımının kayıt altında olması için artık nakit alım-satım yapmayacaklarını belirten Yakın, para transferinin bankalar üzerinden gerçekleşeceğini kaydetti.Altın ticaretinde artık fatura düzenlenmeye başlanacağını kaydeden Yakın, “Kim kuyumcuya gelip altın satarsa faturasını keseceğiz, bankaya parasını yatıracağız. Vatandaş altın ya da bilezik alırken bunun da parasını bize bankadan gönderecek, her şey kayıt altında olacak” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan 'En düşük emekli aylığı' açıklaması
Sistemin kara para aklanması yöntemlerine de son vereceğini ifade eden Yakın, “Diyelim ki daire alacaksınız, bankada 3 milyon lira paranız var, 2 milyon liralık da altınınız var. Bu 2 milyonu bankaya götürdüğünüzde ‘bu paranın beyan formu var mı, nereden buldun bu parayı’ diye soracaklar. Sen ‘2 milyon liralık altınım, arabam ya da evim vardı sattım, beyan belgesi bu’ diyebildiğinde banka parayı kabul edecek” diye konuştu.
YASTIK ALTINDA 2 BİN 500 TON
Yakın, 2025 sonu itibariyle mücevher ihracatının 7.9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini anlatırken, altında kotanın kalkması ile birlikte bu rakamı 15 milyar dolar seviyesine yükseltebileceklerini belirtti. Altın mevduatlarına verilen faizlerin ise artırılması gerektiğini kaydeden Yakın, bir kilo altına aylık 10-15 gram faiz verilmesi halinde yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılabileceğini söyledi. Yakın, yastık altında tahminen 2 bin 500 ton altın olduğunun tahmin edildiğini bunun da 375 milyar dolarlık bir servet anlamına geldiğini anlattı.
VENEZUELA SALDIRISI ALTINA YÖNLENDİRDİ
Uluslararası Mücevherciler Birliği (MUBRI) Başkanı Ali Pastorini, ABD’nin Venezuela’ya yönelik saldırısının ardından Güney Amerika’da insanların yatırımlık kuyumculuk ürünlerini tercih ettiğini anlattı. Pastorini, Türkiyenin mücevher üretiminde kalitesi ile dünya ihracatında bir numaralı ülke olduğunu söyledi.
Mehmet Akif Ersoy'un ek ifadesinde Veyis Ateş itirafı: Uyuşturucuyu ilk defa orada gördüm